Варроатоз (кліщ варроа).
АПІМІТРІН.
Акарицидний препарат, діючою речовиною якого є амітраз. За зовнішнім виглядом являє собою прозору рідину без кольору або з жовтуватим відтінком і зі специфічним запахом. Розфасований в скляні ампули по 1 мл (20 доз) і 0,5 мл (10 доз).
Фармакологічні властивості
АПІМІТРІН володіє системним і контактним акарицидну дією проти кліщів Varroa.
АПІМІТРІН належить до сполук із помірною токсичністю для теплокровних тварин (III клас небезпеки). Препарат не має негативної дії на життєдіяльність бджолосімей. ЛД50 препарату для бджіл становить 10,0 мкг / бджолу, в рекомендованих концентраціях не виявляє негативної дії на загальний стан, розвиток та продуктивність сімей бджіл.
Показання Варроатоз (варрооз) бджіл.
Дози І СПОСІБ ЗАСТОСУВАННЯ
Застосовують у формі водної емульсії. Робочу емульсію готують шляхом ретельного змішування 0,5 або 1 мл АПІМІТРІНА з 1 або 2 л чистої питної води, відповідно. приготований таким чином розчин препарату використовують протягом робочого дня. Бджолині сім'ї обробляють восени при мінімальній кількості розплоду і в період формування клубу бджіл при температурі зовнішнього повітря не нижче 0 ° С. Обробку бджолосімей проводять шляхом дрібнокрапельного поливання емульсії препарату на бджіл в міжрамочного просторах. Норма витрати робочого розчину - 10 мл на одну вуличку бджіл. Рекомендується 2-х кратне застосування: перша обробка відразу після закінчення медозбору і відкачки меду; друга - перед постановкою сімей на зимівлю (при видимому наявності на
дорослих бджолах кліщів варроа).
ПОБІЧНА ДІЯ
У рекомендованих дозах не спостерігаються.
Протипоказання Не встановлені.
ОСОБЛИВІ ВКАЗІВКИ
Перед масовою обробкою пасіки препарат необхідно перевірити на безпеку для бджіл і лікувальну ефективність - спочатку в 1 - 2 сім'ях, на 1 - 2 вуличках з наступним 24 годинним наглядом за їх станом. Обробку пасіки слід проводити за участю або під контролем ветеринарного лікаря. Передозування препарату небезпечна для бджіл. Не слід обробляти сім'ї силою менше 4 - 5 вуличок. Мед, зібраний обробленими сім'ями, використовують в їжу на загальних підставах.
УМОВИ ЗБЕРІГАННЯ
У сухому, прохолодному, захищеному від світла місці при температурі від 0 до +30 ° С.
Термін придатності - 2 роки.