Стимулятор розвитку бджолиних сімей.
Препарат для застосування в бджільництві.
Склад: 10г препарату містить 0,4 г кобальту хлористого (cobalt chloride) і 9,6г хлористого натрію (sodium chloride).
Властивості: хлористий кобальт для бджільництва представляє собою кристали від світло-рожевого до фіолетового кольору (допускаються вкраплення фіолетового кольору). Добре розчинний у воді.
Фармакологічна дія: кобальт бере участь в кровотворенні, синтезі нуклеїнових кислот, м'язових білків, підтримує тканинне дихання, сприяє засвоєнню вітамінів А, Е, С, В12. Він входить до складу ферментативних систем, що регулюють білковий, вуглеводний і мінеральний обмін. Натрій задовольняє організм бджоли в мінеральному живленні, особливо у весняний та осінній періоди.
Кобальт позитивно впливає на ріст і розвиток бджолиної сім'ї, її витривалість і продуктивність. В цілому, додавання цього препарату підвищує кількість розплоду в сім'ях: навесні - на 28,3%, а восени - на 12,5%.
Дози і спосіб застосування: хлористий кобальт вводять в рідкі спонукальні підгодівлі з розрахунку 10 грам препарату на 20 літрів цукрового сиропу або медової ситі.
Препарат слід розчиняти в свежеприготовленном теплом сиропі (температура 35-400С).
Приготований сироп роздають через верхні надрамочного годівниці:
• в ранньовесняний період (після очисного обльоту бджіл), а також сім'ям-помічницям (протягом активного сезону) 200-300 мл сиропу на одну сім'ю через день, протягом 10-14 днів;
• в весняний період 300-500 мл сиропу на одну сім'ю, 2-3 рази з інтервалом 2-3 дня;
• в літньо-осінній період (після відбору меду) по 1,5-2 літра, в залежності від сили сім'ї.
Роздачу препарату протягом рекомендованого інтервалу слід чергувати з чистим сиропом в такій же кількості.
Протипоказання: в рекомендованих дозах не виявлено.
Умови зберігання та термін придатності: зберігайте препарат у сухому, захищеному від світла місці, недоступному для дітей.
Термін придатності препарату не обмежений.
Особливі вказівки: при роботі з препаратом дотримуйтесь правил особистої гігієни.
Мед, зібраний обробленими сім'ями, можна використовувати в їжу на загальних підставах.